ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μάλτα

Ένα μικρό νησί-θησαυρός που κρύβει χρόνια ιστορίας και προσφέρει πολλά μνημεία, σύμβολα του μυστηριακού παρελθόντος, προκαλώντας σας να τα ανακαλύψετε και να παρατηρήσετε την αλλαγή της μέσα στο χρόνο ώστε να φτάσει να θεωρείται διαμάντι της Μεσογείου.
Η Μάλτα είναι μια γοητευτική σύγχρονη πολιτεία με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που έχει κηρυχθεί στο σύνολό της διατηρητέα.Γενικά στοιχεία για την Μάλτα

Η Μάλτα είναι ένα σύμπλεγμα επτά νησιών από τα οποία κατοικούνται μόνο τα τρία μεγαλύτερα, η Μάλτα, το Γκότσο και το Κομίνο. Τα νησιά αυτά βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και το έδαφός τους είναι βραχώδες με απόκρημνες ακτές. Η Μάλτα είναι μια πανέμορφη Ευρωπαϊκή χώρα με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και πολλές παραλίες. Προσφέρεται είτε για περιπετειώδης διακοπές είτε για ηρεμία και χαλάρωση. Διαθέτει πολλά μέρη με απίστευτο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον καθώς και πολλά είδη ψυχαγωγίας. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα μαλτέζικα και τα αγγλικά. 

Οι Μαλτέζοι είναι φιλόξενοι και εξυπηρετικοί άνθρωποι και αγαπάνε τους τουρίστες που επισκέπτονται το μικρό αλλά όμορφο νησί τους. Δεν επιτρέπετε να φύγετε από την Μάλτα χωρίς να δοκιμάσετε το Φενκάτα ένα είδος κουνέλι στιφάδο και το Kinnie, ένα πικρό αφρώδες αναψυκτικό από πορτοκάλια και μια ανεπαίσθητη δόση Μαρτίνι που είναι το παραδοσιακό φαγητό και ποτό των μαλτέζων. Γενικά η μαλτέζικη κουζίνα περιλαμβάνει σούπα (μινεστρόνε, ψαρόσουπα), ζυμαρικά και παραδοσιακά γλυκά. Τα γεμιστά αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μαλτέζικης κουζίνας. 

Ένα μικρό νησί μια μεγάλη ιστορία και πολλά αξιόλογα μνημεία συνθέτουν το πολιτιστικό περιβάλλον της Μάλτας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που έχει κηρυχθεί στο σύνολό της διατηρητέα και προστατευόμενη. Περπατήστε στην μικρή πόλη της Μάλτας και θαυμάστε όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε. Παλάτι του Μέγα Μαγίστρου 

Σε κατοικία του Κυβερνήτη της Μάλτας και τόπο συνεδριάσεων της Βουλής μετατράπηκε το Παλάτι του Μέγα Μαγίστρου που κάποτε φιλοξενούσε τους Ιωαννίτες Ιππότες της Μάλτας. Το επιβλητικό αυτό ανάκτορο ιδρύθηκε από τον μεγάλο μάγιστρο Jean Parisot de la Valette το 1566, συμβολίζοντας την νικητήρια έκβαση της μεγάλης πολιορκίας της Μάλτας. Το παλάτι είναι χτισμένο γύρω από δύο αυλές, η μία εκ των οποίων φιλοξενεί ένα μεγάλο και εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα. Προσπερνώντας την αυλή θα δείτε τους διαδρόμους των Ιπποτών καλυμμένους με μάρμαρο και στους τοίχους θα δείτε πορτρέτα των Μεγάλων Μαγίστρων, τους θυρεούς του και τις πανοπλίες τους. Μπαίνοντας στο παλάτι θα δείτε αρχικά την Αίθουσα Ταπισερί όπου εδώ οι πρεσβύτεροι ιππότες έκαναν τις καθημερινές τους δουλειές και τώρα-με την παρουσία χαμηλού φωτισμού ώστε να προστατεύονται οι πανάκριβες ταπισερί Gobelin- συνεδριάζει η Βουλή.  Ένα ακόμα δωμάτιο άξιο λόγου είναι η Αίθουσα του Ανώτατου Συμβουλίου γνωστή και ως αίθουσα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην οποία θα δείτε των εξώστη των μουσικών το οποίο στην πραγματικότητα είναι η πρύμνη του καραβιού Grand Carrack με το οποίο ήρθαν οι ιππότες από την Ρόδο καθώς και την πολύτιμη ζωοφόρο της Μεγάλης πολιορκίας που απεικονίζει τα πιο σημαντικά γεγονότα υπεράσπισης της Μάλτας από τους Ιππότες που φιλοτεχνήθηκε από τον Matteo Perez d'Aleccio, βοηθό του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα. Μπορείτε επίσης να δείτε το δωμάτιο του Πρέσβη το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Μεγάλοι Μάγιστροι για ιδιαίτερες ακροάσεις και εντυπωσιασμό, την Κρατική Τραπεζαρία με πορτρέτα μεγάλων μαλτέζων βασιλιάδων και βρετανών μοναρχών και το οπλοστάσιο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία από τις καλύτερες συλλογές όπλων της περιόδου των ιπποτών όπως πανοπλίες ξίφη, ασπίδες, λόγχες, κανόνια και μηχανές με τις οποίες βασάνιζαν τους εχθρούς τους. 


Καθεδρικός Αγίου Ιωάννου (Βαλέτα)

Ένας επιβλητικός ναός που από μακριά θυμίζει φρούριο είναι η εντύπωση που δίνει ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννου. Πλησιάζοντας θα δείτε την αυστηρή και λιτή πρόσοψη του ναού, τα καμπαναριά πρότυπο δίπλα από την κύρια είσοδο καθώς και τα 2 μεγάλα κανόνια που στολίζουν την είσοδο του καθεδρικού και το πρώτο φέρει τον θυρεό των Battenburg ενώ το δεύτερο έχει πάνω του το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου Vilhena. Στο εσωτερικό του θα θαυμάσετε το κεντρικό κλίτος με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που αναπαριστούν γεγονότα από την ζωή του Αγίου Ιωάννη, στο πολύχρωμο μαρμάρινο πάτωμα του ναού θα δείτε τις μαρμάρινες ταφόπλακες κάτω από τις οποίες βρίσκονται 400 θαμμένοι ιππότες και υπάρχουν χαραγμένα πάνω τους τα οικόσημα του κάθε αριστοκράτη. Αν προχωρήσετε προς το βάθος θα δείτε την Αγία Τράπεζα που έχει κατασκευαστεί με χρυσό, ασήμι και μπρούτζο και καλύπτεται πολύτιμα κοσμήματα καθώς και την Κρύπτη όπου βρίσκονται θαμμένοι 12 Μεγάλοι Μάγιστροι. Αν έχετε χρόνο μην παραλείψετε να δείτε τα Παρεκκλήσια των Γλωσσών τα οποία προήλθαν από τις εθνικές ενότητες του τάγματος αφού κάθε μια είχε την δικιά της γλώσσα και το δικό της παρεκκλήσι και ανταγωνίζονται σε πολυτέλεια και το μουσείο όπου εκτίθενται οι πιο σημαντικοί πίνακες του ναού, ταπισερί, κοστούμια, ασημικά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα εκθέματα.


Ναοί στη Hagar Qim και στη Mnajdra

Δυο πανέμορφοι ναοί χτισμένοι στην κορυφή ενός βράχου και μπροστά τους απλώνεται μια πανέμορφη πεδιάδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με τις κατακόκκινες παπαρούνες. Ο πρώτος ναός που θα συναντήσετε είναι ο Hagar Qim με την εντυπωσιακή είσοδο με τις μελί και εντυπωσιακά πλεγμένες πέτρες. Υπάρχει στον ναό ένας εξωτερικός βωμός με μια κεντρική κολώνα και μια πέτρα από πάνω που εικάζεται ότι συμβολίζει την αρσενική και θηλυκή γονιμότητα. Στο Hagar Qim έχουν βρεθεί μερικά από τα πιο όμορφα αντικείμενα της Μάλτας όπως το άγαλμα της «Αφροδίτης της Μάλτας» και δυο πέτρινους βωμούς με καλοδουλεμένα σχέδια. Δίπλα από τον Hagar Qim θα δείτε τις δεξαμενές Misqa που χρησίμευαν για να τροφοδοτούν με νερό και τους υπόλοιπους ναούς. Μετά τις δεξαμενές θα δείτε τα εναπομείναντα ερείπια του ναού της Mnajdra, του οποίου η πρόσοψη λέγεται ότι είναι η πιο καλοδιατηρημένη από όλους τους ναούς της Μάλτας και βλέπουμε και ένα εξωτερικό πεζούλι στο οποίο γίνονταν τελετουργίες. Μπορούμε επίσης να δούμε την πολεμίστρα στο νότιο μέρος του ναού που συνιστά ένα από τα καλύτερα δείγματα τέχνης σε πέτρα καθώς και το ανάγλυφο στην πρόσοψη του ναού όπου εικάζεται ότι ήταν αρχιτεκτονικό προσχέδιο για το χτίσιμο του ναού. Αν έχετε χρόνο επισκεφθείτε το νησάκι Filfla που αποτελεί προστατευόμενο μέρος για τα άγρια ζώα. 


Μεδίνα και Ραμπάτ

Δύο από τις ομορφότερες πόλεις της Μάλτας, η Μεδίνα και η Ραμπάτ εκφράζουν αντίστοιχα το παραδοσιακό και το μοντέρνο. Στα παλαιότερα χρόνια οι 2 πόλεις ήταν ενωμένες αλλά με τον ερχομό των Αράβων χωρίστηκαν από τα τείχη που έχτισαν γύρω από την Μεδίνα. Έτσι η Μεδίνα διατήρησε τον παραδοσιακό οικισμό της με τις αριστοκρατικές κατοικίες των παλιών οικογενειών της Μάλτας ενώ το Ραμπάτ εξελίχτηκε σε μια σύγχρονη πόλη με μοντέρνα αρχιτεκτονική διατηρώντας παράλληλα πολλά χριστιανικά μνημεία, αφού λέγεται ότι εκεί έζησε ο Άγιος Παύλος μέχρι το τέλος της ζωής του. Ξεκινώντας την περιήγηση σας από την Μεδίνα θα δείτε τον επιβλητικό καθεδρικό του Αγίου Παύλου που την κορυφή του πλαισιώνει ένας κομψός τρούλος και στο δάπεδο υπάρχουν ταφόπλακες αφιερωμένες στους σημαντικότερους αρχιερείς του ναού, το μουσείο του ναού που στεγάζετε σ’ ένα παλιό κτίριο αλλά διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα εκθέματα ειδικότερα οι ξυλογραφίες του Durer, το Palazzo Vilhena το οποίο χτίστηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο Vilhena αλλά πλέον του έχουν αφαιρέσει την πλούσια διακόσμηση εξαιτίας της μετατροπής του σε νοσοκομείο ενώ σήμερα στεγάζει το μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Θα δείτε επίσης τον περίφημο δρόμο Triq Villegaignon ο οποίος διαθέτει τα ομορφότερα παλαιά αρχοντικά που εξακολουθούν να ανήκουν σε παλιές αριστοκρατικές οικογένειες καθώς και τα τείχη και τις πύλες μια εκ των οποίων ονομάζεται Ελληνική πύλη από μια ελληνική κοινότητα που ζούσε κοντά. Συνεχίζοντας την βόλτα σας θα φτάσετε στο Ραμπάτ και στην εκκλησία και σπηλιά του Αγίου Παύλου που αποτελεί τόπο προσκυνήματος. Οι πιο περιπετειώδεις τύποι μπορείτε να κατεβείτε στις εντυπωσιακές κατακόμβες του Αγίου Παύλου που διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα και της Αγίας Αγκάθας με τις όμορφες μεσαιωνικές τοιχογραφίες. 


Palazzo Parisio - Naxxar

Το παλάτσο Παρίσιο άνηκε αρχικά στον Μεγάλο Μάγιστρο Vilhena αλλά πουλήθηκε στον μαρκήσιο Giuseppe Scicluna που το μεταμόρφωσε σε μια από τις πιο όμορφες και πολυτελέστατες κατοικίες της Μάλτας. Φτάνοντας στο παλάτσο θα αντικρύσετε την περίτεχνη πρόσοψη του αρχοντικού που βρίσκεται στην πλατεία Naxxar. Μπαίνοντας στο παλάτσο θα δείτε το βεστιάριο με την πλούσια διακόσμηση και τα κλασσικά αγάλματα, την λευκή μαρμάρινη σκάλα μήκους 6 μ καθώς και την τραπεζαρία σε στυλ Πομπηίας με ένα τεράστιο τραπέζι στρωμένο με ακριβές πορσελάνες και μοναδικά κρύσταλλα. Συνεχίζοντας την ξενάγησή σας θα δείτε την μεγάλη κρεβατοκάμαρα με τους ζωγραφισμένους στο χέρι τοίχους και τα όμορφα έπιπλα, την βιβλιοθήκη με το γαλλικό στυλ και την πρώτη συσκευή τηλεφώνου της Μάλτας, την αίθουσα συναυλιών ένα μικρό σαλόνι κομψά διακοσμημένο που κάθε έπιπλό του απεικονίζει ένα μουσικό όργανο, την πολυτελή αίθουσα χορού με τους μεγάλους πολυελαίους και τα γύψινα ανάγλυφα καθώς και την αίθουσα μπιλιάρδου με το αυθεντικό τραπέζι μπιλιάρδου και την ψευδαίσθηση των σκαλισμένων τοίχων και του ταβανιού. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τους κήπους, που την άνοιξη αναδίδουν άρωμα λεμονιού και πορτοκαλιού καθώς και την σπηλιά που διαμορφώθηκε τον 17ο αιώνα.


Υπόγειο Halsaflieni

Το υπόγειο του Halsalflieni είναι μια νεκρόπολη με 3 επίπεδα που δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια για να θάβονται μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων, την οποία δεν μπορούμε να ονομάσουμε ακόμα, αλλά γνωρίζουμε ότι βρέθηκαν περίπου 7.000 χιλιάδες νεκροί και εξακολουθεί να προκαλεί δέος στους επισκέπτες του. Στο πρώτο επίπεδο που είναι και το παλαιότερο τμήμα βρέθηκαν κάποια αρχαία οστά, στο δεύτερο επίπεδο θα δείτε δείγματα γλυπτικής και διακόσμησης στις πέτρες και στο τρίτο επίπεδο –που θα συναντήσουμε κατεβαίνοντας μερικά ανώμαλα σκαλοπάτια- θα δούμε ότι χρησίμευε ως αποθήκες καθώς δεν βρέθηκαν οστά. Στο τρίτο επίπεδο θα συναντήσετε και το μαντείο όπου κιτρινοκόκκινες σπείρες συμβολίζουν το Δέντρο της Ζωής, την Κεντρική Αίθουσα όπου υπάρχουν μικρές εσοχές φτιαγμένες στο βράχο πιθανολογούμε για να στέκονται αγάλματα –εικάζεται ακόμα ότι ήταν προθάλαμος για τους νεκρούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Άγια των Αγίων –μια πολύ εντυπωσιακή αίθουσα- όπου η είσοδος της είναι σμιλευμένη σε βράχο, ο Λάκκος του Φιδιού που είναι μια μικρή σπηλιά έξω από την κεντρική αίθουσα και εδώ λέγεται ότι έμπαιναν τα ζώα που θα πήγαιναν για θυσία καθώς και η Κοιμωμένη Γυναίκα ένα από τα πιο όμορφα αγάλματα που βρέθηκαν στην Μάλτα και συμβολίζει είτε μια ιέρεια που κοιμάται είτε το θάνατο σαν μια κατάσταση. 


Marsaxlokk

Ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι φημισμένο για τα φρέσκα ψάρια του και τις πολλές ποικιλίες που διαθέτει. Παράδοση των ντόπιων θεωρείται η κυριακάτικη βόλτα στους πάγκους των ιχθυοπωλών –τις καθημερινές θα βρείτε ρούχα, γυαλιά ηλίου, σουβενίρ- και μετά φαγητό σε μια από τις ψαροταβέρνες για ξεκούραση και κουβεντούλα. Κάνοντας μια βόλτα στο Marsaxlokk θα δείτε τις Luzzus δηλαδή τις βάρκες των ψαράδων που βάφονται σε έντονα χρώματα και έχουν πάντα ζωγραφισμένο το μάτι του Όσιρη για να διώχνει το κακό, τις αποβάθρες που καλύπτονται από τα δίχτυα των ψαράδων και πρέπει να μπαλωθούν και το Delimara point ένα κομμάτι γης που μπαίνει στη θάλασσα και περιλαμβάνει γραφικά μονόπατια, λιβάδια και μικρούς σαγηνευτικούς κολπίσκους. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Πομπηίας που βρίσκεται πίσω από το λιμάνι και έχει 2 ρολόγια από τα οποία το ένα δείχνει την κανονική ώρα και το άλλο λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα για να διώχνει τα κακά πνεύματα, τον Πύργο του Λουκιανού ένα μικρό φρούριο που χτίστηκε από τους ιππότες για άμυνα και τώρα στεγάζει το Κέντρο Θαλάσσιων Επιστημών αλλά δεν είναι ανοιχτό στο κοινό και το St Peter’s Pool που ενδείκνυται για κολύμπι και μπορείτε να πάτε με μια ψαρόβαρκα αν δεν έχετε δικό σας μέσο. 


Cittadella (Γκότσο) 

Η ακρόπολη του Γκότσο, Cittadella, χτίστηκε για να αποφεύγονται οι επιθέσεις των πειρατών και να προστατεύονται οι Μαλτέζοι, τα τείχη τους ενισχύθηκαν από τους ιππότες για να καταφεύγουν οι πολίτες και ειδικότερα το βράδυ. Μέσα από τα τείχη θα δείτε τον πολυτελή καθεδρικό που χτίστηκε το 1716 στην θέση ενός μεγαλολιθικού ναού, την λιτή πύλη της πόλης που δημιουργήθηκε για να περάσει το άγαλμα της Santa Marija, την παλιά φυλακή όπου οι τοίχοι των κελιών και οι διάδρομοι φέρουν τα σχέδια των φυλακισμένων, τα ερείπια Norman που είναι παλιά σπίτια, τείχη, δρομάκια και έχουν μετατραπεί σε μπάζα αναμένοντας χρηματοδότηση από την Ε.Ε για να ανακατασκευαστούν καθώς και το Κέντρο Τεχνών του Γκότσο που θα δείτε τις τοπικές τέχνες δηλαδή την κατασκευή δαντέλας, μεταξιού, μαλλιού και βαμβακιού αλλά μπορείτε ν’ αγοράσετε και σουβενίρ για τους φίλους σας. Στην Cittadella υπάρχουν και πολλά μουσεία όπως το Καθεδρικό μουσείο με ιδιαίτερα αντικείμενα, το Αρχαιολογικό μουσείο με κομψοτεχνήματα σαν την ομάδα των σαμάνων τον κύκλο της Xaghrα και πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα ακόμα, το Λαογραφικό μουσείο που παρουσιάζει την αγροτική ζωή του Γκότσο, τις καθημερινές εργασίες των οικογενειών και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως ο αλευρόμυλος. 


Dwejra (Γκότσο)

Μια λωρίδα γης με απίστευτο φυσικό κάλος που θα μαγέψει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή. Με φόντο την ήρεμη και γαλάζια θάλασσα το καλοκαίρι και τα θεόρατα κύματα που σπάνε στα βράχια το χειμώνα ολοκληρώνουν το σαγηνευτικό τοπίο στο Γκότσο. Πρώτα θα αντικρύσετε το ακρωτήριο της Dwerja που προσφέρει υπέροχη θέα στις φυσικές ομορφιές ειδικά αν περπατήσετε ως την άκρη του, έπεται το Γαλάζιο παράθυρο μια βραχώδης αψίδα ύψους 100 μ που αποτελεί και σύμβολο των μαλτέζικων νησιών και από κάτω υπάρχει μια μικρή λιμνούλα κατάλληλη για κολύμπι. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τον Βράχο των Μανιταριών που πήρε το όνομά του από ένα φυτό που φυτρώνει πάνω του και το οποίο τιμούσαν ιδιαίτερα οι ιππότες και το προστάτευαν, την Γαλάζια Τρύπα που ενώνει την θάλασσα με την μικρή λίμνη και είναι κατάλληλη για καταδύσεις, τον πύργο Qawra τον οποίο έχτισαν οι ιππότες για να προστατεύσουν τον Βράχο των Μανιταριών καθώς επίσης και τον κόλπο Dwerja που περικυκλώνει τον Βράχο των Μανιταριών και μπορείτε να κολυμπήσετε ή να χαζέψετε τα γιοτ που προσαράζουν. 


Κομίνο

Ένα μικρό νησάκι που αναδίδει την μυρωδιά του κύμινου από την οποία πήρε και το όνομά του. Το Κομίνο είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος που διαθέτει μια μικρή γαλάζια λίμνη με πεντακάθαρα νερά και αντί για αμμουδιά διαθέτει βράχια που όμως δεν την καθιστούν απρόσιτη. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πύργο της Οσίας Μαρίας με τις πολεμίστρες που προστατεύει το στενό ανάμεσα στη Μάλτα και στο Γκότσο, το παρεκκλήσι της επιστροφής της Παρθένου από την Αίγυπτο που έχει θέα στο Santa Marija και το λιτό καμπαναριό που θυμίζει ελληνική εκκλησία, το χωριό που στεγάζει του λιγοστούς κατοίκους και παλαιότερα λειτουργούσε ως σανατόριο, τον κόλπο St Niklaw μια από τις 2 αμμώδεις παραλίες, τον κόλπο Santa Marija ιδανικό για κολύμβηση και καταδύσεις καθώς και το Κομινότο ένα πολύ μικρό νησάκι απέναντι από την γαλάζια λίμνη που η ακτογραμμή του καλύπτεται από σπηλιές. 


Παραλίες

Η Μάλτα, το Γκότσο και το Κομίνο διαθέτουν μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες με πολύ καθαρά και γαλάζια νερά. Απαραίτητη στάση για μπάνιο πρέπει να κάνετε στο Golden Bay στη Μάλτα και στο Ramla Bay στο Γκότσο με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα κρυστάλλινα νερά. Μπορείτε επίσης να πάτε στο Ghajn Tuffieha, στο St Paul’s Bay ή στο Mellieha Bay που είναι κατάλληλο και για οικογένειες.
 

Ψώνια και Αγορές

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται στην Sliema και στον St Julian όπου συγκεντρώνονται και ο περισσότερος κόσμος. Ο κυριότερος εμπορικός δρόμος είναι ο πεζόδρομος της Δημοκρατίας αν και θα διαπιστώσετε ότι αγορά της Μάλτας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Εν τούτοις μπορείτε ν’ αγοράσετε δαντέλες, μάλλινα, κρύσταλλα, είδη κεραμικής, μπρούτζινα είδη και τα γνωστά φιλιγκράν που είναι χειροποίητα διάτρητα ασημένια κοσμήματα. 


Πώς να πάτε στη Μάλτα

Με αεροπλάνο από το Αεροδρόμιο Αθηνών ΄΄Ελευθέριος Βενιζέλος΄΄ με απευθείας πτήση για το ΄΄Luqa΄΄ ή από το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ΄΄Μακεδονία΄΄ με ανταπόκριση.
>Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια Μάλτα

Για την μετακίνηση σας από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο και το αντίστροφα.
> Για κρατήσεις μεταφοράς Μάλτα

Επίσης για την μετακίνηση σας στην πόλη και το αντίστροφο μπορούμε να σας νοικιάσουμε αυτοκίνητο σε ασυναγώνιστες τιμές.
>Για κράτηση-ενοικίαση αυτοκινήτου Μάλτα

Επίσης, για την διαμονή σας στη Μάλτα σε πολύ χαμηλές τιμές.
> Φθηνά ξενοδοχεία Μάλτα
> Εκδρομές ταξίδια Μάλτα

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης με τρένο. 


Χρήσιμα tips

Ο κωδικός κλήσης της Μάλτας είναι +356 και βρίσκεται 1 ώρα πίσω από την Ελλάδα. α ωράρια των καταστημάτων είναι: από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00/19:00 Σάββατο 09:00/20:00. Κυριακές και αργίες τα καταστήματα είναι κλειστά.  Όλες οι μεγάλες πόλεις του νησιού έχουν ειδικούς δρόμους για ποδήλατα καθώς θεωρείται αγαπημένη συνήθεια των Μαλτέζων. Προσπαθήστε να βρεθείτε σε ένα από τα παραδοσιακά πανηγύρια που διοργανώνονται στα χωριά της Μάλτας, πραγματικά θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην Ελλάδα. Όσο περίεργα και να σας φανούν τα μαλτέζικα αποφύγετε να πείτε ότι μοιάζουν με τα αραβικά. την Μάλτα η έννοια του χρόνου είναι υποκειμενική. Μην περιμένετε ότι θα τηρηθεί επακριβώς το ωράριο συνεπώς αν θέλετε να επισκεφθείτε κάποιο μουσείο μην το αφήσετε προς το τέλος. ροσοχή στους ταξιτζήδες που θα προσπαθήσουν να υπερχρεώσουν την κούρσα. 


Λόγοι για να πας στη Μάλτα

Οι καθαρές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της. Το φυσικό κάλος που σαγηνεύει τις αισθήσεις. ο νοστιμότατο, αν και πικάντικο φαγητό.Τα μοναδικής ομορφιάς μνημεία που μας αποκαλύπτουν την ιστορία της Μάλτας. Για να επισκεφθείτε τα 2 γραφικά νησιά γύρω από την Μάλτα, το Γκότσο και το Κομίνο.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Επιλέξτε το πακέτο που σας ενδιαφέρει:


ΜΗΝΥΜΑ

Είμαστε κοντά σας κάθε λεπτό για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας!

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

2015-11-09
Το γραφείο μας μπορεί να σας προμηθεύσει φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια εντός Ελλάδας και στις γραμμές Ελλάδα-Ιταλία και αντίστροφα.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ