ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αθήνα

“…Αθήνα ζαφειρόπετρα στης γης το Δακτυλίδι…” έγραψε ο Κωστής Παλαμάς για την Αθήνα το λίκνο του πολιτισμού, των γραμμάτων και της δημοκρατίας. Η Αθήνα είναι το πνευματικό φως στο οποίο γεννήθηκε ο άνθρωπος και η δημοκρατία. Η πόλη της Αθήνας συνδυάζει την κουλτούρα με την διασκέδαση. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα μνημεία, στα μουσεία στα αξιοθέατα αλλά και να επισκεφθείτε τις γραφικές συνοικίες καθώς και τα πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και τα μοντέρνα εστιατόρια και καφέ. 
"Γενικά για την Αθήνα"
 Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και αποτελεί το κέντρο της οικονομικής και διοικητικής δραστηριότητας της Ελλάδας. Θεωρείται η ιστορικότερη πόλη της Ευρώπης και φημίζεται παγκοσμίως για τα ιστορικά μνημεία που διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.
Σύμφωνα με το μύθο η Αθήνα πήρε το όνομα της από την θεά Αθηνά, η οποία είναι και η προστάτιδα της πόλης.
Λέγεται ότι έγινε διαγωνισμός μεταξύ του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στον οποίο όποιος πρόσφερε το καλύτερο δώρο στον βασιλιά της, Κέκροπα, θα γίνονταν προστάτης.
Ο Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινα του δημιούργησε ένα ρυάκι νερού και η Αθηνά την ελιά. Ο Κέκροπας εντυπωσιασμένος από την ελιά διάλεξε την Αθηνά.
Ο Ποσειδώνας, όμως, ηττημένος καταράστηκε την Αθήνα να μην έχει αρκετό νερό και έτσι λένε ότι δημιουργήθηκε το πρόβλημα λειψυδρίας που ταλανίζει την Αθήνα.
Ως αντίβαρο της πλήρης αστικοποίησης της, η Αθήνα έχει αξιοποιήσει το λίγο πράσινο, φτιάχνοντας πάρκα και πευκόφυτα άλση.
Η πόλη της Αθήνας δημιουργήθηκε, ως έχει, από την συνένωση πολλών μικρότερων πόλεων και χωριών που εξαπλώθηκαν για να αποτελέσουν μια μεγάλη ενιαία πόλη, η εξάπλωση πραγματοποιήθηκε τον 20ό αιώνα.
"Κλίμα"
 Το αττικό κλίμα κατά κύριο λόγο είναι ξηρό, με χαμηλά ποσοστά υγρασίας σχεδόν όλο το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα κρατάει το ρεκόρ της υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας στην Ευρώπη με 48,8 °C στις 10 Ιουλίου 1977.
"Ακρόπολη Αθηνών"
Tο διασημότερο σωζόμενο μνημείο είναι η Ακρόπολη των Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.
Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ.
Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής.
Στην Ακρόπολη βρίσκονται και τα εξής μνημεία: τα Προπύλαια,
Ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού και το Ασκληπιείο.
Η Ακρόπολη θεωρείται ο Ιερός Βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, από τον οποίο πολλοί άλλοι λαοί πήραν στοιχεία για να δημιουργήσουν τους δικούς τους πολιτισμούς.
"Παρθενώνας"
Ο Παρθενώνας αποτελεί σύμβολο κύρους και πολιτισμού στην Ελλάδα. Επιβλητικό, απλό, σοβαρό και με χάρη είναι οι λέξεις που περιγράφουν το σπουδαίο αυτό οικοδόμημα. Είναι ο μαρμάρινος ναός που δεσπόζει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στην αρχή ονομάζονταν Μέγας Ναός και όχι Παρθενώνας. Το όνομα αυτό του αποδόθηκε αργότερα από ένα θάλαμο του ναού, που ονομαζόταν Παρθενών, επειδή εκεί συγκεντρώνονταν οι παρθένες που υπηρετούσαν τη θεά Αθηνά.
Αρχιτέκτονες του σπουδαίου αυτού οικοδομήματος είναι ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας που είχε αναλάβει τον γλυπτό διάκοσμο. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Το πτερό είχε 8 κίονες κατά πλάτος και 17 κατά μήκος. Η τοποθέτηση των κιόνων είναι ασυνήθιστα πυκνή. Στις στενές πλευρές υπήρχε και δεύτερη σειρά 6 κιόνων που δημιουργούσε την ψευδαίσθηση δίπτερου ναού.
Μια άλλη ιδιομορφία ήταν η ύπαρξη ζωφόρου που περιέτρεχε το σηκό σε όλο του το μήκος. Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία. Στην δυτική παριστάνεται Αμαζονομαχία, στη νότια Κενταυρομαχία και στη βόρεια σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή των αρχαίων Αθηνών, και περιλαμβάνει μορφές θεών, ζώων και περίπου 360 μορφές ανθρώπων. Τα δύο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από την μυθολογία: πάνω από την κύρια είσοδο του ναού, στα ανατολικά, την γέννηση της Αθηνάς και στην δυτική πλευρά την διαμάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κατοχή της αττικής γης. Στο εσωτερικό υπήρχε δίτονη δωρική κιονοστοιχία σχήματος «Π», που δημιουργούσε ένα υπερώο, από το οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν από διάφορα σημεία το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Στον οπισθόδομο φυλασσόταν ο θησαυρός, δηλαδή τα πολύτιμα αφιερώματα της Αθηνάς. Η οροφή του στηριζόταν σε τέσσερις ιωνικούς κίονες. Η στέγη ολόκληρου του ναού, μαζί με τους στρωτήρες, τους καλυπτήρες και τα ακροκέραμα, ήταν μαρμάρινη, αλλά στηριζόταν σε μεγάλες ξύλινες δοκούς. Ο Παρθενώνας παρουσιάζει τέλεια αρμονικές αναλογίες μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια. Στη φήμη του ναού συνέτειναν και οι ασύλληπτες εκλεπτύνσεις, οι αδιόρατες αποκλίσεις από την κατακόρυφο και την οριζόντια κατεύθυνση και οι αρμονικές αναλογίες. Οι αναρίθμητες αυτές λεπτότητες σχεδιάστηκαν με μεγαλοφυή τρόπο και εκτελέστηκαν με απαράμιλλη μαθηματική ακρίβεια.
"Μουσείο της Ακρόπολης"
Είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδες του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.
Στο Μουσείο θα μεταφέρονταν και τα γλυπτά του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες και όσα γλυπτά βρίσκονταν στις αποθήκες του παλαιού Μουσείου. Σήμερα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο.
Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε τρία επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο του μουσείο παρουσιάζονται τα ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως ενώ η μακριά ορθογώνια αίθουσα και το επικλινές δάπεδο παραπέμπουν στην ανάβαση στον βράχο. Έπειτα ο επισκέπτης βρίσκεται σε μία μεγάλη τραπεζοειδή αίθουσα όπου στεγάζονται τα εκθέματα της αρχαϊκής εποχής. Στον ίδιο όροφο εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και γλυπτά από άλλα κτήρια της Ακροπόλεως όπως τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης όπως επίσης και ευρήματα της Ρωμαϊκής και Πρώιμης Βυζαντινής Αθήνας. Ο επισκέπτης όμως βλέπει τα τελευταία κατά την κάθοδο καθώς θα οδηγηθεί πρώτα στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα ώστε να τηρηθεί η χρονολογική σειρά. Η αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα έχει τον ίδιο προσανατολισμό με τον ναό στον βράχο και η χρήση γυαλιού επιτρέπει το φυσικό φωτισμό του χώρου. Το μουσείο παρέχει ακόμη ένα αμφιθέατρο, θέατρο εικονικής πραγματικότητας, χώρο επισήμων και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.
Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο Αθήνας. Ο ναός κατασκευάστηκε από Πεντελικό μάρμαρο και είχε 96 μέτρα μήκος στις άκρες του και 40 μέτρα στην ανατολική και δυτική πρόσοψη. Είχε 104 κολώνες Κορινθιακού ρυθμού από τις οποίες σώζονται σήμερα μόνο οι 15. Ο Αδριανός αφιέρωσε το ναό στον Δία. Ανέγειρε επίσης ένα τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στο σηκό του ναού. Τα αετώματα κοσμούνταν από πολλά αγάλματα, αλλά και σ’ ολόκληρο το ναό υπήρχαν αγάλματα και προτομές φημισμένων ανδρών. Δυστυχώς κανένα από τα γλυπτά που κοσμούσαν το ναό, δεν έχει διασωθεί σήμερα. Η κατασκευή του έργου έγινε από τον Φειδία και διήρκεσε οκτώ χρόνια. Η τεχνική του Φειδία βασιζόταν ουσιαστικά σε ξύλο. Το σώμα των αγαλμάτων του ήταν ξύλινο και το περιέλουζε από ένα ειδικό υγρό για να μην αποξηρανθεί. Το ξύλο ήταν ντυμένο με στρώματα χρυσού και πλάκες ελεφαντοστού. Τα μάτια ήταν από πολύτιμους λίθους. Ο μανδύας από χρυσό. Το δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι του ήταν από πράσινο σμάλτο. Ο Δίας ξεχώριζε μέσα στον ναό επάνω σε τρία σκαλιά και σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτανε τα 12 μέτρα σε ύψος. Στο δεξί του χέρι ο Δίας κρατούσε τη θεά Νίκη και στο αριστερό του κεραυνούς. Στα πόδια του ήταν δύο σφίγγες με έφηβους άνδρες. Πιο πίσω οι τρεις Χάριτες. Οι άθλοι του Ηρακλή, η μάχη του Θησέα με τις Αμαζόνες και η οικογένεια της Νιόβης. Δύο καθιστά λιοντάρια φύλαγαν τον Δία. Η σκεπή πάνω από το άγαλμα ήταν ανοικτή για να μπαίνει άπλετο φως.
"Ρωμαϊκή Αγορά"
Η Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας. Ήταν ένας ανοικτός χώρος, διαστάσεων 110 Χ 98 μέτρων, διαμορφωμένος ως μία τεράστια εσωτερική περίστυλη αυλή, όπου μεταφέρθηκε επί των χρόνων του Αυγούστου το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, που ως τότε βρισκόταν στην αρχαία Αγορά, λίγο δυτικότερα. Ο χώρος σήμερα είναι μόνο κατά το μισό του επισκέψιμος. Ήταν προσβάσιμος από δύο μνημειακά διαμορφωμένες αντωπές πύλες, στα ανατολικά και δυτικά, από τις οποίες σήμερα σώζεται σε καλή κατάσταση η δυτική, γνωστή και ως ‘Πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος’. Έχει τη μορφή ενός πρόπυλου, με τέσσερις δωρικούς κίονες ύψους 8 μέτρων και ένα επιστύλιο. Η Ρωμαϊκή Αγορά διαμορφωνόταν ως ένα μεγάλο αίθριο με στεγασμένη αυλή. Τα στεγασμένα καταστήματα ήταν όλα συγκεντρωμένα στην ανατολική της πλευρά, ως ισομεγέθη δωμάτια, τα οποία επενοικίαζε η πόλη. Στο ελεύθερο κέντρο ήταν η υπαίθρια αγορά της πόλης, που θα πρέπει να είχε την μορφή που έχουν μέχρι σήμερα οι συνοικιακές ‘λαϊκές’. Μία κρήνη στη νότια πλευρά εξυπηρετούσε τις ανάγκες σε πόσιμο νερό, ενώ τουαλέτες υπήρχαν ακριβώς έξω από την ανατολική είσοδο.
"Παναθηναϊκό Στάδιο ή Καλιμάρμαρο"
Το Παναθηναϊκό Στάδιο ή Καλιμάρμαρο ανοικοδομήθηκε στους αρχαίους χρόνους και αναστηλώθηκε για να φιλοξενήσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Το Παναθηναϊκό Στάδιο σε άγνωστους χρόνους του Μεσαίωνα είχε απογυμνωθεί τελείως από τα μάρμαρά του όπως και τα περισσότερα κτίρια στη Αθήνα. Όταν ο Βασιλιάς Όθωνας κήρυξε την Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας στο «καλλιμάρμαρο», μόνο οι δύο κρηπιδότοιχοι των μετώπων δεξιά και αριστερά της εισόδου απέμεναν ως εμφανή ερείπια του άλλοτε σταδίου. Επίσης την Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε ως αρένα με την προσθήκη ενός ημικυκλικού τοίχου.
"Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού"
Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (ή λανθασμένα Ηρώδειο), είναι αρχαίο ωδείο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης. Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης. Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν κατά κύριο λόγο οι μουσικές εκδηλώσεις και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο. Η ανάγκη της ανέγερσής του προέκυψε μετά τη κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας και σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή. Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό, είχε 32 σειρές μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν 5.000 περίπου θεατών. Η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων. Το ωδείο ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή. Από τις διάφορες ενδείξεις προκύπτει ότι το εν λόγω Ωδείο λειτούργησε μόνο 105 χρόνια δεδομένου ότι πολλά οικοδομήματα της Αθήνας όπως και αυτό καταστράφηκαν από επιδρομείς. Το 1950 αποφάσισαν να < > με μάρμαρο το χώρο και έτσι έχει άρει την σημερινή του μορφή. Όπως και στα παλιότερα χρόνια έτσι και σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για μουσικά γεγονότα όπως συναυλίες, φεστιβάλ όπερα.
"Ερέχθειο"
Ο πιο όμορφος ναός της Ακρόπολης, το Ερέχθειο, είναι παγκοσμίως γνωστός για της ασύλληπτης ομορφιάς Καρυάτιδες. Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο κτίριο αφιερωμένο στην Αθηνά και στον Ποσειδώνα. Κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο, πιθανόν από τον αρχιτέκτονα Μνησικλή. Η αίθουσα χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: Στο ανατολικό τμήμα, που είναι το κεντρικό βρισκόταν το άγαλμα της Αθηνάς, το ξόανο όπως ονομαζόταν, επειδή ήταν κατασκευασμένο από ιερό ξύλο ελιάς. Μπροστά στη θεά έκαιγε η περίφημη χρυσή άσβεστος λυχνία, έργο του γλύπτη Καλλίμαχου. Το δυτικό τμήμα ήταν επίσης χωρισμένο σε τρεις αίθουσες. Εκεί βρίσκονταν οι βωμοί του Ποσειδώνα και του θρυλικού ήρωα Ερεχθέα, του Ήφαιστου και του τοπικού ήρωα Βούτου. Μια μικρή είσοδος οδηγούσε στην ιερή ελιά των Αθηνών. Στη βόρεια πλευρά, υπάρχει ένα τμήμα με 4 ιωνικούς κίονες στην πρόσοψη και 2 στα πλάγια. Εκεί βλέπουμε μια κρύπτη, όπου ίσως κατοικούσε ο ιερός όφις του Ερεχθέα, στον οποίο οι κάτοικοι των Αθηνών προσέφεραν κάθε μήνα μελόπιτες. Στην αριστερή πλευρά διακρίνονται 3 οπές στο βράχο σαν ίχνη από την τρίαινα του Ποσειδώνα, η οποία έκανε να αναβλύζει αλμυρό νερό. Στη νότια πλευρά, μπροστά στον Παρθενώνα, βλέπουμε ένα άλλο τμήμα του ναού, όπου αντί για κίονες υπάρχουν 6 γυναικεία αγάλματα τις Καρυάτιδες. Φορούν ιωνικό χιτώνα και φέρουν στο κεφάλι τους ένα κάνιστρο. Τη δεύτερη από αριστερά Κόρη την αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν και στη θέση της τοποθετήθηκε μια ψεύτικη. Σήμερα, λόγω της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι υπόλοιπες βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στην θέση τους έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα. [/section] [section title="Θέατρο Διονύσου" collapse="true" ] Το θέατρο του Διονύσου είναι ο σημαντικότερος γνωστός υπαίθριος θεατρικός χώρος στην αρχαία Αθήνα. Αποτελούσε μέρος του ιερού του Ελευθερέως Διονύσου που βρισκόταν στις ΝΑ. παρυφές της Ακρόπολης και φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια, τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή της πόλης των Αθηνών. Το θέατρο του Διονύσου θεμελιώθηκε πιθανώς τον 6ο π.Χ. αι. Έκτοτε ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε πολλές φορές και έτσι είναι δύσκολο να καθορισθεί ποια ήταν η αρχική του μορφή. Σήμερα στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα ερείπια ενός ρωμαϊκού θεάτρου. Το θέατρο ήταν αρχικά μόνο ένα μέρος του περίβολου ή τεμένους του Διονύσου. Ο περίβολος περιείχε τον αρχαιότερο ναό του Διονύσου και ένα θυσιαστικό βωμό. Αργότερα προστέθηκε μια αίθουσα ή στοά εξαλείφοντας τον παλαιότερο ναό και χτίστηκε ένας δεύτερος ναός επεκτείνοντας νότια τα όρια του περίβολου. Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 15.000 περίπου θεατές. Το πιο σημαντικό για τους Αθηναίους ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Διόνυσος μπορούσε να βλέπει όχι μόνον τις παραστάσεις που δίνονταν προς τιμήν του αλλά και τις θυσίες που προσφέρονταν στον βωμό του. [/section] [section title="Πειραιάς" collapse="true" ] Το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας και της νοτιανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται στο νομό Αττικής και αποτελεί κέντρο μεγάλων βιομηχανικών και ναυπηγικών εταιριών. Το προάστιο της Καστέλλας, το Δημοτικό Θέατρο και ο Τινάνειος Κήπος, στον Πειραιά, αναδίδουν το άρωμα μιας παλιάς εποχής. Ο Πειραιάς ανακυρήχθηκε δήμος το 517 π.Χ και σήμερα θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη. Το κέντρο της πόλης απέχει περίπου 12 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, της οποίας και αποτελεί επίνειο. Το κέντρο με τον Πειραιά συνδέεται μέσο λεωφορείων, τρόλλεϋ, με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, το τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Το λιμάνι του Πειραιά είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου σε επιβατική κίνηση. Οι πύλες του λιμανιού μετά τον οριστικό προσδιορισμό του, ως «επιβατικού», οδηγούν αντίστοιχα στους προβλήτες ανάλογα με τον προορισμό των επιβατηγών πλοίων που ελλιμενίζονται. Ο Λιμένας του Πειραιά χωρίζεται σε: α) Επιβατικό Λιμένα β) Εμπορικό Λιμένα, και γ) Επισκευαστικό Λιμένα
"Συνοικίες της Αθήνας"
Ψυρή Μία από τις παλαιότερες ιστορικές συνοκίες στο κέντρο της Αθήνας. Η συνοικία του Ψυρή από το 1870 είχε μεγάλο ποσοστό εγκληματικότητας και αιτία ήταν οι «κουτσαβάκηδες». Οι κουτσαβάκηδες λήστευαν και πολλές φορές δολοφονούσαν εμπόρους με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλο φόβο στους περαστικούς. Η αστυνομία σπάνια ερευνούσε. Τελικά η δράση των κουτσαβάκηδων τελείωσε ξαφνικά τον Δεκέμβριο το 1893, όταν ο τότε αστυνομικός διευθυντής Δημήτριος Μπαϊρακτάρης αποφάσισε να καθαρίσει την περιοχή από τους . Μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να συλλάβει τους μάγκες της περιοχής και να ανακουφίσει την συνοικία μια για πάντα. Σήμερα του Ψυρή θεωρείται μια από τις τουριστικότερες συνοικίες της Αθήνας διαθέτοντας όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί καθώς και καφετέριες για να ξεκουραστείτε μετά την βόλτα σας.
Πλάκα Η γειτονιά των Θεών όπως χαρακτηρίζεται η Πλάκα είναι μια από τις τουριστικότερες περιοχές της Αθήνας. Είναι χτισμένη κάτω από τις πλαγιές της Ακρόπολης και πάνως ακριβώς απο την Πλάκα δεσπόζει ο ιερός βράχος εξού και η ονομασία. Η Πλάκα είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους οι οποίοι έρχονται να θαυμάσουν τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα σπίτια με τις στέγες από κόκκινα κεραμίδια, τους μικρούς ανηφορικούς δρόμους με τα σκαλοπάτια και τα μπαλκόνια. Τα κτίσματα της Πλάκας κρίθηκαν διατηρητέα και έτσι αποτελούν τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που μπορεί κάποιος να δει την πόλη όπως ήταν πριν 100 χρόνια. Στην Πλάκα υπάρχουν μουσεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τουριστικών ειδών, ενώ σώζονται και κάποια κτίρια διάσημων πολιτών. Η Πλάκα για τους ηλικιώμενους πολίτες της Αθήνας αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση γιατί εκεί σύχναζε η εργατική τάξη. Η Πλάκα δημιούργησε την τυπική ελληνική ταβέρνα, όπου οι παλιοί Αθηναίοι πήγαιναν και έπιναν βαρελίσια ρετσίνα συντροφιά με μεζέ και μουσική.
Μοναστηράκι Το Μοναστηράκι είναι μια από τις ιστορικότερες και σύναμα γραφικότερες συνοικίες της Αθήνας. Χαρακτηριστικό της παραδοσιακής αυτής συνοικίας είναι οι στενοί δρόμοι και τα μικρά κτίρια. Το Μοναστηράκι έχει συνδέσει το όνομά του με το παραδοσιακό παζάρι, το γνωστό γιουσουρούμ. Από τα χαράματα οι μικροπωλητές άπλωναν την πραμάτειά τους στους υπαίθριους πάγκους στους οποίους μπορούσε κάποιος να βρει και να αγοράσει τα πάντα όπως ρούχα, παπούτσια, οικιακά είδη, έπιπλα, βιβλία, μπρούτζινα και ασημένια αντικείμενα, και αντίκες σε αρκετά οικονομικές τιμές. Στο Μοναστηράκι λειτουργούν οι περισσότερες αντικερί της Αθήνας, παλαιοπωλεία και πλήθος καταστημάτων. Βολτάροντας στα στενά δρομάκια θα εντυπωσιαστείτε από την αντίφαση που επικρατεί. Δίνουν την αίσθηση της παρακμής και της εγκατάλειψης κι όμως είναι από τους πιο εμπορικούς και πολυσύχναστούς δρόμους της πόλης. Στο Μοναστηράκι υπάρχει ένα τζαμί το οποίο χτίστηκε από τον Τούρκο βοεβόδα Τζισταράκη το 1759 με υλικό παρμένο από παλιά κτίρια. Οι παλιοί Αθηναίοι πίστευαν ότι κάτω από κάθε κίονα του ναού βρισκόταν παγιδευμένη μία κατάρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το ξέσπασμα λιμού στην πόλη. Επίσης πίστευαν ότι για το μαρμαροκονίασμα των τοίχων ανατινάχτηκε η 17η κολώνα του Ναού του Ολυμπίου Διός. Ο θρήνος ήταν τόσο δυνατός για την καταστροφή της στήλης ώστε εκείνο το βράδυ κανείς δεν κοιμήθηκε. Καταλάγιασε όταν δολοφονήθηκε ο βοεβόδας.
Θησείο Το Θησείο είναι μικρή συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Πήρε το όνομά του από τον Ναό του Ηφαίστου. Λανθασμένα, πολλοί το γνωρίζουν ως Θησείο και αυτό από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα που εμφανίζονται στις μετώπες του. Στην περιοχή του Θησείου βρίσκονται οι δύο εβραϊκές Συναγωγές της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη (αραβικής τέχνης), που στεγάζεται στην «οικία Ευταξία», το Μουσείο Μακρονήσου, το Μουσείο Ηρακλειδών, το Ωδείο Athenaeum (μουσικός πολυχώρος) αφιερωμένος στη μεγάλη σοπράνο Μαρία Κάλλας, καθώς και ο ιστορικός ναός των Αγίων Ασωμάτων στην ομώνυμη πλατεία. Σήμερα η περιοχή του Θησείου είναι γνωστή ως νυχτερινό στέκι των νέων προσφέροντας πολλές καφετέριες και μπάρ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
"Παραλίες"
Κατά μήκος της Αττικής υπάρχουν πολλές παραλίες είτε οργανωμένες είτε όχι. Εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω απ’ το ζεστό ήλιο αλλά και να δροσιστείτε στα γαλάζια νερά τους. Στην ανατολική πλευρά της Αττικής υπάρχουν παραλίες στο Αυλάκι, τη Λούτσα, τη Νέα Μάκρη, το Πόρτο Ράφτη, τη Ραφήνα, το Μάτι, τον Ωρωπό, το Σχoινιά και το Χαλκούτσι. Στη δυτική πλευρά υπάρχουν οι παραλίες του Αλεποχωρίου, της Κινέτας, του Μεγάλου Πεύκου και των Μεγάρων. Οι παραλίες του Αλίμου, της Αναβύσσου, της Βάρκιζας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, της Γλυφάδας, του Καβουρίου, του Λαγονησίου, των Λεγρενών, της Σαρωνίδας και του Σουνίου βρίσκονται στη νότια ακτή της Αττικής.
"Κήποι και Πάρκα"
Στην Αττική υπάρχουν επίσης πολλά πάρκα και κήποι με εξαιρετική ομορφιά και μεγάλη ποικιλία φυτών και σπάνιων ζώων. Σημαντικοί κήποι και πάρκα της Αθήνας είναι:
1. Ο Εθνικός Κήπος που έχει έκταση 150 στρέμματα και δημιουργήθηκε στα χρόνια του Όθωνα, το 1842. Είναι γεμάτος από άγρια “δασικά” και ήμερα δένδρα, καλλωπιστικούς θάμνους, λουλούδια και στολισμένος με τεχνητές λιμνούλες που έχουν υδρόβια φυτά και κύκνους, με πίδακες και βρυσούλες.
2. Το άλσος του Πεδίου του Άρεως. Ο δεύτερος πνεύμονας πράσινου της Αθήνας με ψηλά δένδρα, λουλούδια και λίμνες, με φαρδείς δρόμους και πλατείες, με το ψηλό άγαλμα της Αθηνάς και δυο μικρά εκκλησάκια των Αγ. Ταξιαρχών και του Αγίου Χαραλάμπους. Ο κήπος άρχισε να φυτεύεται το 1934. Το άλσος αναπλάθηκε προσφάτως και αντικατέστησαν τους δρόμους απο τσιμέντο με χώμα δίνοντας την εντύπωση δάσους.
3. Το Αττικό Άλσος στα Τουρκοβούνια περιλαμβάνει γήπεδα τένις και μπάσκετ.
4. Το άλσος Παγκρατίου που φυτεύτηκε το 1908 με τη φροντίδα της βασίλισσας Σοφίας και έχει έκταση 30 στρέμματα. Στην αρχή ήταν πευκόφυτο αλλά μετά το 1936, όταν παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, φυτεύτηκαν και άλλα δένδρα και θάμνοι.
5. Το άλσος Ευαγγελισμού φυτεύτηκε όταν ιδρύθηκε το νοσοκομείο. Ιδρυτής του νοσοκομείου ήταν η βασίλισσα Όλγα, της οποίας υπάρχει και η προτομή.
6. Το άλσος του Θησείου, με έκταση 24 στρέμματα, κοντά στον αρχαίο ναό του Ηφαίστου με πεύκα, κυπαρίσσια και διάφορα φυτά.

"Μουσεία & Δημόσια Κτίρια"
 1. Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού
2. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
3. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
4. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
5. Επιγραφικό Μουσείο
6. Θεατρικό Μουσείο
7. Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
8. Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου
9. Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης
10. Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
11. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
12. Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
13. Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
14. Μουσείο Κανελλοπούλου
15. Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
16. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
17. Μουσείο Μπενάκη
18. Μουσείο Πόλεως Αθηνών
19. Μουσείο Φρυσίρα
20. Νέο Μουσείο Ακρόπολης
21. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών
22. Παιδικό Μουσείο
23. Πολεμικό Μουσείο
24. Σιδηροδρομικό Μουσείο
25. Ταχυδρομικό Μουσείο

"Πως θα πάτε στην Αθήνα"

Στην Αθήνα μπορείτε να πάτε είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς είτε οδικώς ανάλογα την πόλη αναχώρησης σας.
1. Με αεροπλάνο
αεροπορικά εισιτήρια για Αθήνα
2. Με συμβατικό πλοίο ή πλοίο highspeed από τα νησιά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αθήνα
3. Για τις μετακινήσεις σας στην Αθήνα ενοικίαση αυτοκινήτου στην Αθήνα
4. Για την διαμονή σας στη Αθήνα σε ασυναγώνιστες τιμές: ξενοδοχεία στην  Αθήνα
5. Για την μεταφορά σας από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι και αντίστροφα μεταφορές στηνΑθήνα

"5 Λόγοι για να πάτε στην Αθήνα"
1. Επίσκεψη στην Πλάκα. Στην γραφική αυτή συνοικία με τα στενά δρομάκια υπάρχει μια πληθώρα από καφετέριες, καταστήματα με σουβενίρ και μπουτίκ που προσελκύουν τους επισκέπτες με την πολυτέλεια και την ομορφιά τους.
2. Η Ακρόπολη Η Ακρόπολη είναι το σύμβολο της Αθήνας. Ένα μοναδικό μνημείο εξαίρετης ομορφιάς και σύμβολο πολιτισμού παγκοσμίως.
3. Το Ολυμπιακό Στάδιο. Είναι το γνωστότερο στάδιο στον κόσμο, όπου η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει κάθε τέσσερα χρόνια, πριν από την έναρξη του ταξιδιού της για την εκάστοτε πόλη που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
4. Πλάκα, Μοναστηράκι και Ψυρή Μοναδικές παραδοσιακές συνοικίες, κατάλληλες για ψώνια και στάση για ξεκούραση με φαγητό και ουζάκι ή για ένα καφέ για τους νεώτερους.
5. Εθνικός κήπος Ένα αρκετά μεγάλο πάρκο, που κάποτε αποτελούσε τον ιδιωτικό κήπο του βασιλιά της Ελλάδος, σήμερα είναι στη διάθεση του κοινού. Απαραίτητη στάση για ξεκούραση και να ξεφύγετε για λίγο από την κίνηση και το θόρυβο των δρόμων τη
ς Αθήνας. 

Είμαστε κοντά σας κάθε λεπτό για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας!

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

2015-11-09
Το γραφείο μας μπορεί να σας προμηθεύσει φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια εντός Ελλάδας και στις γραμμές Ελλάδα-Ιταλία και αντίστροφα.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ